Publikation ( )
 

 
Home
Publikation(1-90...)
Publikation(pages)
Art organizations
Art and space
book x 3
Contact us
 
Gallerinatten

Konstrea Malmö 2005

Konstrea föddes 2003 och genomfördes första gången på Konstepidemin i Göteborg. Det blev succé och därför gjordes en malmöversion den 24/9 2005 på Lilla Torg. Rean i Malmö började klockan 10 och slutade kl 24, vilket gjorde att den pågick under Design och Konsthantverksmarknaden på Lilla Torg och även senare under gallerinatten.

Idén bakom Konstrean är enkel - Ett antal (i Göteborg 10, i Malmö 22) konstnärer, fotografer, arkitekter och konsthantverkare, målar samma antal tavlor vardera i samma format. Inga tavlor signeras. I Göteborg målade varje deltagare 80 tavlor (gav totalt ca 800 st) och i Malmö 15 tavlor (gav totalt ca 330 st). Tavlorna säljs sedan för 99,90 kr /st eller "Tag tre, få den fulaste gratis". Intäkten delas rakt av, oavsett hur många tavlor den enskilde har sålt.

Syftet med Konstrean är att dels att skapa kontakter deltagarna emellan samtidigt som man bjuder människor på rolig tillställning med den unika möjligheten att handla konst på plats till en billig peng så att alla har råd att få med sig något hem. På så sätt lockar man en bredare grupp människor och inte bara de som redan känner sig bekväma på gallerier och utställningar. Vidare sätts bilden i fokus och inte upphovsmannen, eftersom inga verk signeras, utan stämplas på baksidan med texten "KONSTREA". Syftet är inte att dumpa konstmarknaden, utan att skapa en tillställning som ger något både för besökare och deltagare. Många tycker att det är kul att göra bilder och att någon ser och köper dem.

Konstrean i Malmö var en lyckad tillställning. Platsen vid Lilla Torg innebar många spontana, oplanerade besökare som kunde gå därifrån med en tavla under armen. En gissning säger att huvuddelen av besökarna inte var sådana som var ute på gallerinattrunda.





 




Get a Free PDF Reader

Get Firefox

Loading